Цветан Цветанов официално обяви, че ще направи собствен политически проект, а до септември месец ще бъде проведен Инициативен комитет и учредяване на партията.

Новината съобщи самият той и допълни, че възможностите за име все още се обсъждат, но партията ще участва още на на парламентарните избори през 2021 г. Бившият втори в ГЕРБ обясни, че е взел това решение, след като е получил огромна подкрепа от симпатизантите си за решението да напускане партията на премиера Бойко Борисов. 

„Той ще бъде изцяло на нова основа. Ще се поостаря да изградя това, което мога да правя, но ще премахна грешките, които съм допускал при самото структуриране и изграждането на ПП ГЕРБ. Най-голямата грешка беше, че нямах опит – имах огромна енергия, обикалях страната, докато някои се занимаваха с други дейности“, посочи Цветанов. 

Никакви – така Цветанов определи отношенията си с лидера на ГЕРБ и министър-председател на страната. Той разказа, че на рождения му ден, на Цветница и на Великден премиерът Борисов му се е обадил, за да му честити празниците. 

„За неговия рожден ден пуснах един есемес, защото когато му се обадих – той не вдигна телефона. Пожелах му здраве и успех“, допълни той. Председателят на Евроатлантическия център за сигурност коментира, че е напуснал ГЕРБ, защото в политическата сила отсъства първоначалният замисъл, предава бТВ.

Той разказа, че при срещите му с хора от партията, които са били съпричастни към идеята на партията от 2006 г. – вече нямат доверие в политическата формация. 

„Има непоследователност и хаос в управлението. Самият факт, че се правят предложения за законодателни промени, където не са намерили място в управленската програма на нито една политическа сила – означава, че се правят законодателни промени, които не отговарят на потребността“, коментира Цветанов.

Бившият втори в ГЕРБ даде пример с идеята за създаване на Държавна петролна компания. По думите му реализацията на подобен проект ще ни върне 20 г. назад заради липса на пазарен принцип. Той допълни, че и в момента има регулатори, които може да следят за монопол на пазара. 

„Давам за пример и последното вето на президента, свързано с НСО и това, което се прави като възможност за подобна структура в МВР. Това е различието, което съм имал и докато бях председател на вътрешната комисия в парламента. Тогава казах на зам.-министъра Краси Ципов, че докато аз съм председател на вътрешната комисия – това няма как да стане, защото не кореспондира с управленската програма, която ние сме говорили“, коментира още той. 

Цветанов посочи, че сливането на СОБТ с Жандармерията ликвидира структурно звено, което трябва винаги да е в боеспособност и да бъде на прякото подчинение на главния секретар на МВР. Цветанов заяви, че бившите му съпартийци не живеят с проблемите на хората, а целят единствено политическа реализация на гърба на симпатизантите. 

По думите му България отсъства от дебатите за бъдещето на Европа. „Аз смятам, че всичко е вманиачено в това как да правим рейтинг и политики, които да не съответстват на хоризонти, а само на сегашното запушване на политически скандали“, допълни той.

Цветанов определи като нелепи предположенията, че стои зад снимките от спалнята на премиера. Той обясни, че няма достъп до най-личното пространство на Борисов. Той предположи, че политическият анализатор Георги Харизанов е „заложен“ от премиера да бъде двигател на ГЕРБ.