Народното събрание ще гласува кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщи Бнр.

Главният прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за шеф на КПКОНПИ. Той беше издигнат от ГЕРБ и Обединени патриоти на 19 ноември. А партията на Веселин Марешки „Воля -Българските родолюбци“ номинира юриста Симеон Найденов. Двамата кандидати вече бяха изслушани от ресорната комисия към парламента миналата седмица.

Настоящият Обвинител Номер 1 открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи, защитава тезата си Цацаров.

Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на Консултативен съвет към антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.