Кметът Здравко Димитров представи екипа от заместник-кметове на община Пловдив, с които ще управлява в следващите 4 години.

"Екипът е съставен от професионалисти. Опитах да събера най-добрите хора, които ще работят за Пловдив. Важно е всички да гледаме в една посока, за да стане градът ни още по-добро място за живеене". С тези встъпителни думи кметът започна представянето.

Илия Кирчев – заместник-кмет по общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците. Магистър по финанси в УНСС, със специализация по електро енергетика от Технически университет и международни специализации. В сектора на финансите работи от 1995г. От 2014 до 2018г. е изпълнителен директор и член на УС на държавна Българска банка за развитие.

„Радвам се, че финансист от такъв ранг, с голям опит и умения се съгласи да работи в община Пловдив“, заяви кметът Здравко Димитров за Илия Кирчев и добави, че сега вече е по-спокоен за финансовата политика на общината. „Като областен управител двамата работихме много добре и помагахме на всички кметове на общини по отношение на санирането на блоковете.“

„Мотивът ми да приема предложението е да помогна на родния ми град“, сподели заместник-кметът Илия Кирчев.

Арх. Невена Балчева – заместник-кмет общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции. Специалист с огромен опит в градоустройството, който ще отговори на предизвикателствата на развиващия се Пловдив и презастрояването, липсата на места за паркиране и необходимостта от повече зелени площи и т.н. От 1979г. се занимава с градско планиране като проектант, има богат административен опит – главен архитект на район Тракия, директор дирекция „Устройство и планиране“ в община Пловдив - 2000-2007г. и 2012-2016г., автор е на общи устройствени планове на редица български градове. Работила е по застроителните планове на няколко пловдивски квартала.

„Вярвам, че начело с арх. Балчева тези важни дирекции и отдели, свързани с градоустройство и общинска собственост ще имат отличен ръководител, с бърза, открита работа и коректно обслужване на гражданите“, уточни кметът Здравко Димитров.
„Приех предложението на кмета да работя с млад екип от амбициозни можещи хора с идеи, които да могат да съвместят опита на хората от предишното поколение“, коментира арх. Балчева.

Ген. Тодор Чонов, заместник-кмет с ресор „Транспорт“, магистър по право, специализирал Академията на МВР, директор на ОД на МВР от 2009 до 2013г. преди това началник сектор главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, започва работа в системата на МВР през 1987г.

„Това е най-тежкият ресор в Общината. Това е нелека задача, която трябва да се разреши. Трафикът това е много голям проблем на Пловдив, който ще ескалира с всеки ден“, заяви кметът.

„Ще направим задълбочен анализ, за да разберем какви са причините за големия трафик – дали е инфраструктурен проблемът, недоброто управление, нерегулираното паркиране и ще видим какви мерки ще предприемем. Ще проведем среща с областния директор на МВР, за да обсъдим въпроса за намаляване на пътния травматизъм и намаляване на ПТП-та на територията на община Пловдив. Ще предприемем мерки около училищата, детските градини, пешеходните пътеки, нова сигнализация, маркировка“, уточни Тодор Чонов.

Йордан Ставрев – заместник-кмет, с ресор „Обществен ред и сигурност“, изключително опитен, завършил полицейското училище с Пазарджик, Академията на МВР. Началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР Пловдив, оглавява РПУ Раковски, по-късно е началник сектор „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“.

Стефан Стоянов остава заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики, международно сътрудничество. С богат опит – трети мандат като заместник-кмет в Община Пловдив.

„Много добре работихме с него през годините с общи проекти, свързани с електронно и посещаемо училище, благодарение на които върнахме 50 000 деца, които бяха извън образователната система“, подчерта Здравко Димитров.

Георги Титюков, е заместник-кметът, който ще продължава да отговаря за спорта, младежките дейности и социалната политика.

Арх. Димитър Ахрянов е главният архитект на Община Пловдив, изключително важна фигура за развитието на община Пловдив. Магистър по архитектура, в момента специализира опазването на недвижимото културно наследство. Има опит в обществената, жилищната и църковна архитектура. От 2011 до 2013г. е бил в главен архитект на район Южен. От 2014- до момента в главен архитект на община Карлово.

„Пред него стои огромно предизвикателство заедно с колеги си от гилдията да зададат визията на Пловдив за следващите 4 години, но и десетилетия напред“, заключи кметът Здравко Димитров.

Главен секретар на Община Пловдив остава Ангелина Топчиева. „Чест за мене е, че прие да работим заедно”, заяви кметът.