Проектът на архитектурно бюро "Фуксас" на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас беше класиран на първо място от международното жури, което оценяваше проектите в архитектурния конкурс за обновяване на пл. "Света Неделя".

Това стана ясно от публикация във Facebook страницата на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът предвижда разкриване на античните останки около църквата "Света Неделя", като над археологическите разкопки ще бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи, ще има фонтани пред църквата, нови пешеходни зони, трамвайното трасе по бул. "Витоша"ще бъде запазено, ще бъде увеличено озеленяването в района и ще бъдат създадени изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. "Позитано".

"За мен лично най-важно е да имаме проект, който отчита спецификата на мястото и може да се реализира. През следващата година предстои проектиране, което да отрази и препоръките на журито, и допълнителен преглед на предложените материали", заяви столичният кмет.

По думите ѝ площад "Св. Неделя" е едно от най-знаковите места в сърцето на София и част от археологическия резерват, който пази наследството на Древна Сердика. "Затова нашето решение беше да организираме международен конкурс за възстановяването му".

Според нея е признание за София и за качеството на конкурса, че сред 7-те участника са някои от най-големите и световно признати архитектурни бюра в света с опит, както в проектирането на градски пространства, така и в запазването и социализацията на археологическото наследство.

"С проекта трябва да решим две важни задачи – да възстановим пл. "Св. Неделя" като знаково историческо място за София заедно с богатството на Древна Сердика и да разширим пешеходните пространства", обясни Фандъкова.

Реконструкцията трябва да започне през 2020 година.