Членовете на БСП избират днес председател на партията. Това е първият в историята на БСП пряк избор на лидер.

Двама са кандидатите, които останаха в състезанието - досегашният лидер Корнелия Нинова и заместникът й в партията Кирил Добрев.

Преди дни депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, както и Георги Тодоров сдадоха лидерската битка.

В края на кампанията те призоваха в обща позиция социалистите за неучастие в прекия избор, заради опорочената, по думите им, процедура.

Според тях създадената организация е предпоставка за груби манипулации и подмяна на действителния резултат.

Имащите право на глас са около 80 хиляди души, но точният им общ брой не е ясен. От избирателните списъци вече са заличени починалите, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, но от Централната комисия по прекия избор не са изисквали от общинските комисии информация за окончателния брой на избирателите по места.

Избирателните секции в страната са 1140. Изборният ден вече започна и ще продължи до 19:00 часа.

Предвидени са три вида секции - стационарни, подвижни и мобилни, като мобилната ще се движи по график между малки населени места.

В края на неделния ден се очаква да има резултат от прекия избор за председател на БСП.

изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на Столетницата, имащи право на глас. Избран е кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове.

Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.