Левицата е консолидирана и на пленума, определен като инфарктен, не е станало нещо драматично, няма зреещ проблем, не очаквайте да си изпоскубем косите или да се колим в партията. Това беше един нормален форум с остро противопоставяне, но не е нетипично за разговорите, които се водят от нас. Така депутатът от БСП Александър Симов коментира в каква кондиция е БСП след форума, на който се подредиха листите.
 

Според него след като попадна сред кандидатите за европейски депутати Сергей Станишев трябва да преосмисли своята оценка, че се превръщаме във вождистка партия. Ние сме партия с реална демокрация, провежда се дискусия, макар и яростна и приемаш резултатите, дори и да ти присядат на гърлото

По думите на Симов в един момент даже е станало смешно лидерът на ПЕС да се бори за петото мястото в националната листа.

Депутатът не приема и тезата, че БСП се отдалечава от европейската левицата и я определи като умишлено враждебна. Той дори прогнозира, че БСП може да е от партиите в лявото семейство, които ще постигнат най- добър резултат. 

Приказките за евроскептицизъм за въздух под налягане. 

Слоганът на кампанията „За достоен живот сега“ показва амбиция за промяна както в страната, така и на ниво ЕС, каза още Симов, защото  Европа се е превърнала по- скоро съюз на банки, отколкото съюз в името на хората.

Той смята, че регистрираната от АБВ „Коалиция за България“ няма да попречи на изборния резултат на БСП. Сперед него с този ход  АБВ са станали маша в ръцете на ГЕРБ. Опитът да се държат като политически джебчии е нелицеприятен и едва ли ще им позволи да излъжат някой  по този начин.

Александър Симов определи като цел на БСП да има поне 5-6 евродепутати и да победи ГЕРБ, а кои ща се лицата зависи от избирателите им, за които преференцията била много желана като възможност. 

Симов коментира позицията на Корнелия Нинова, която каза, че при това развитие на дебата за листата отговорността няма да е нейна като логична. Логично е отговорността за резултата да се носи от Националния съвет, който промени предложените от нея кандидати.