България прекратява всякакви екскурзии на територията на страната, независимо дали са от български граждани или от чужденци. Това съобщи на извънредеен брифинг в Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Според данните на МТ в момента има 483 наши сънародници, които се намират на екскурзия в чужбина. "Те са заминали през март, което е безотговорно", подчерта Ангелкова. Безотговорно е и да се ходи на зимен курорт в такава обстановка, каза тя. 

В момента се обсъжда дали и как да действа член 89 от Закона за туризма, който регулира връщането на пари за неосъществени екскурзии без неустойка. "Но някои туроператори дават ваучери или се съгласяват да презаверят за срок от 24 месеца екскурзията", каза Ангелкова.  

Под въпрос е и летният туристически сезон. Към момента няма отказани резервации за юли и август от страна на чуждестранните туроператори. Дотогава обаче туристите масово отменят почивките си. 

"В постоянен диалог сме. Говорихме с международните компании отказите да се изпращат месец за месец", каза Ангелкова. 

Министър Ангелкова призова българите по света на не пътуват и да се съобразяват с мерките на държавата, в която се намират.

"Липсва отговорност от страна на някои наши съграждани – от много време апелираме да се преустановят пътуванията и да се предприемат такива само, когато е необходимо. Но виждате какво се случва и в Банско с английските туристи, както и с нашите туристи в Мароко, в Египет", посочи министърът. 

Според нея туризмът е най-засегнатият бранш заради многото откази на вече направени резервации. Освен това има отказ за плащане ан вече анправени резервации и съответно туроператорите няма как да платят на хотелите.

Очакайте подробности!