Историята ни с папата започва още през 1981 година при атентата срещу папа Йоан Павел II. Както знаете, тогава България беше несправедливо обвинена. Но първата покана към папата идва от президента Желев, а впоследствие превърнахме поканите в кампания. Още през 1994 година Йоан Павел II знаеше, че нямаме отношение към атентата срещу него. Това коментира бившият външен министър Соломон Паси в сутрешния блок на БНТ по повод предстоящата визита на Папа Франциск догодина.

,,При пристигането си у нас през 2002 година папа Йоан Павел II благослови външната политика на България. Точно тогава през есента на същата година България получи поканата за членство в НАТО, както и датата за влизане в ЕС. След такива чудеса го канонизираха за светец. Когато го изпращах на летището, му връчих едно писмо, в което бях написал, че страната ни трябва да има български кардинал във Ватикана, тъй като това би дало огромна роля на България в католическите дела. С идването на Папа Франциск у нас смятам, че този въпрос може да бъде подновен отново. Това искане трябва да се постави както на държавно, така и на католическо ниво'', посочи Паси.

По думите му папата трябва да бъде посредник между ЕС и САЩ по отношение на Парижкото споразумение за климата.

,,Намесата на авторитети от световна величина има огромно значение, независимо че американското правителство е извън това споразумение. Считам, че папата може да спомогне и за подобряване на отношенията между Запада и Русия по отношение на ситуацията с Украйна'', завърши бившият външен министър.