Бившият председател на БСП Михаил Миков коментира по БНР, че е очаквал преизбирането на Корнелия Нинова, защото лозунгът на кампанията в партията през цялото време е бил: "Ти за партията ли си, или искаш да бъде превзета от ГЕРБ".

Миков предупреди, че групата около Нинова се готви "за нощта на дългите ножове".

"Някои съпруги на депутати призовават за изскубване на вредните плевели в БСП", предупреди той и посочи, че "новоизбраният стар председател има огромна тежест и отговорност да консолидира партията".

Миков обаче не скри, че не е оптимистично настроен, а разделението в партията е достигнало големи върхове. По думите му, от данните е видно, че половината от социалистите не са гласували за Нинова и това показва колко е разделена БСП.

Категорично – короната е за Корнелия! Нинова новият-стар лидер на БСП

"Има още един риск - че партията преминава в едно друго състояние - в лидерска партия, от типа на ГЕРБ", каза бившият соцлидер.

"Има хора, които без много шум леко се дърпат настрана. Знаете, че цяла една генерация беше изхвърлена. Това беше прието като прочистване на партията", припомни той за чистката на Нинова след първото й избиране на поста.

Миков припомни, че в БСП винаги досега е преобладавало демократичното и колективното начало, което напоследък е било потъпкано с отказа да се свиква Националният съвет.

Според него е твърде вероятно "един бъдещ, послушен Национален съвет да заседава по-редовно и формално да изпълнява решенията" на ръководството.

Миков констатира, че с всяко прочистване БСП става по-слаба. Според него кабинетът на Борисов няма да подаде оставка, а през февруари още ще влезем в предизборна кампания за редовните парламентарни избори.