Премиерът Бойко Борисов обяви, че в момента България и Русия имат точни, прагматични и много делови отношения от взаимна изгода.

Той увери, че шпионският скандал, който се разрази преди дни, не е повлиял на отношенията между двете страни.

Министър-председателят ни цитира руския посланик у нас Юрий Исаков, който на среща му обяснил: "Аз имам един началник - министър Лавров. Не познавам нито Решетников, нито Малофеев".

Припомняме ви, че шпионският скандал избухна когато шефът на движение "Русофили" Николай Малинов се сдоби с обвинение за шпионаж, а бившият генерал Леонид Решетников и руският бизнесмен Константин Малофеев получиха забрана да влизат в страната за срок от 10 години.

Днес, след срещата си с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, Бойко Борисов посочи, че отчитайки и историческите, и приятелските отношения - добри и лоши през годините, в момента между България и Русия има коректни отношения.

"Никога не е стояло във вниманието да разваляме отношенията си с Русия, нито те с България", настоя премиерът ни.

Той коментира, че стартиращият утре строеж на Балкански поток е много положителен и че по тази тема България и Русия действат заедно.

Борисов припомни, че България е заплатила реакторите за АЕЦ "Белене" и отбеляза, че за страната ни е важно процедурите около проекта да са прозрачни, ясни и точни: "Съревнованието е много голямо между Държавата компания на Китай, на Южна Корея. Така че ще се постараем максимално бързо да проведем всички тези преговори.виждам и огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект", посочи премиерът.

По-рано днес "Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписаха договор за доставката на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

От страна на "Булгартрансгаз" договорът бе подписан от Любомир Кръстев, а за "Консорциум Аркад" - от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали.

Владимир Малинов, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" изтъкна, че днес се дава началото на изключително важно сътрудничество със Саудитска Арабия.

С това ще се гарантират доставката на природен газ както за територията на България, така и за Балканите и Европа. Договорът е на стойност 1 млрд. и 102 млн. долара и предвижда срок на изпълнение 615 календарни дни от датата на сключването му.

Снимка: БГНЕС