Няколко посолства похвалиха страната ни за действията ни спрямо руските дипломати, които бяха обвинени за шпионаж. Това са САЩ, Великобритания и Канада.

В своето изявление посолството на САЩ подчертава успеха на предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", посочват от посолството и добавят, че обръщат внимание и на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Хванаха двама руски шпиони, изнасяли държавни тайни



"Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа", коментират представителите на САЩ в София.

От Посолството на Великобритания обясняват, че следят с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България.


„Загрижени сме от появилата се информация за нови действия на руския шпионаж в България. Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани“, се казва пък в позицията на канадското посолство.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Външният министър на България заяви, че руските дипломати, обвинени в шпионаж, най-вероятно ще бъдат обявени за "персони нон грата".