Финансовият министър Владислав Горанов приключи разговорите си с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Двамата обсъждаха спорния въпрос за партийните субсидии, който скара депутатите в парламента.

В крайна сметка от Обединени патриоти решиха да подкрепят предложението на БСП партиите да получават по 8 лв за действителен глас. Горанов пък е категоричен - ГЕРБ уважава тази позиция.

"За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпросът, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, но помолиха да се обединим върху подобно решение", допълни още финансовият министър.

Той посочи, че ГЕРБ не са отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не са искали да са заложници на популистки тези.

"По наше мнение този дебат не трябва да бъде част от дебата за Закона за държавния бюджет. Законът за политическите партии сега предвижда да бъде част от дебата за бюджета. С колегите от "Обединени патриоти" постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарно зала и отново да възобновим дебата", заяви още Горанов.

При повторно гласуване в крайна сметка депутатите решиха партийните субсидии да станат 8 лв за действителен глас. При повторното гласуване "за" гласуваха 182 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 1, с което предложението бе прието.

От ДПС не участваха в гласуването, тъй като напуснаха пленарна зала преди то да се проведе. Те бяха против прегласуването на текстовете за субсидиите.