Премиерът Бойко Борисов обяви пред депутатите, че идната година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения.

Министър-председателят подчерта, че страната ни полага усилия за развитието на отношенията с Русия.

"Освен в областта на енергетиката, където тази седмица беше подписан договор за изграждането на тръбопровода "Балкански поток" като продължение на "Турския поток", има голям потенциал в сферата на фармацията", посочи той.

Според Борисов тук трябва да се заложи на българските частни компании, които трябва да бъдат насърчени да развиват отношенията си със своите руски партньори.

"Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение "Русофили", не е сред темите в двустранния диалог", подчерта премиерът.

"Както виждате, нямаше никакви реакции по шпионския скандал", добави премиерът за мълчанието откъм Кремъл по разследването на службите и разпитите на представителите на Движение "Русофили".

Той натърти, че само преди няколко дни смесената междудържавна комисия на България и Русия е постигнала отлични резултати в енергетиката.

Борисов направи преглед на двата най-важни енергийни проекти, които са на дневен ред в момента - "Турски поток", който ние наричаме "Балкански поток", както и АЕЦ "Белене".

Премиерът успокои депутатите, че правителството ще пита парламента дали държавата да участва в АЕЦ "Белене", дали да има "златна акция", или миноритарно, или мажоритарно участие. Един от кандидатите е руски консорциум, сглобен от "Росатом", в който участват компании от САЩ, Франция и Германия.

"Не е по силите на България да работи за падането на санкциите срещу Русия", посочи Бойко Борисов.

"В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие... Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират. Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбардират със санкции една срещу друга. Това влияе страшно много на търговията и отношенията", настоя премиерът.