Цветан Цветанов, председател на Евро-Атлантическия център за сигурност, обяви, че ще участва на изборите, независимо дали те ще са предсрочни или редовни.

Пред bTV той съобщи, че учредява партия с името "Републиканци за България" на 27 август, а седмица по-рано ще се събере инициативният й комитет.

По думите му , партията ще се финансира от дарения от симпатизанти, а по отношение на евентуални бъдещи партньори, Цветанов заяви: "Демократична България" имат най-подобни искания, каквито бихме заложили в нашата управленска програма".

Сред приоритетите на новата формация са евроатлантическата ориентация и върховенството на закона, а позиционирането - център-дясно.

"Логото е стилизиран компас, който ясно показва посоката ни. България не трябва да има каквито и да е колебания относно своята принадлежност. Особено в този момент, когато страната ни е изправена пред изпитания от най-различен характер. "Републиканци за България" е гарант за това, че страната ни няма да изгуби посоката", обяви Цветанов

Бившата дясна ръка на премиера Бойко Борисов прогнозира, че ще привлече подкрепата на около 500 хиляди българи, включително и от ГЕРБ, защото там имало способни хора, с които той поддържал контакти.