30 души от върховете на партия ДОСТ подадоха масово оставки. „В качеството си на заместник-председатели, областни и общински председатели и координатори, общински съветници и кметове, членове на ИС и НС на Политическа партия ДОСТ завявяваме пред нейното ръководство, структури, членове, симпатизанти и пред цялата българска общественост своето решение да подадем оставки от всички постове, които заемаме в партията, и прекратяваме членството си в нея”, се посочва в декларация до Изпълнителния съвет на партията на Лютви Местан с дата 26 декември. Тя е подписана от 30 души, като сред тях са имената на Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Рашит Рашит, съобщава "24Родопи".  

Като основен мотив те изтъкват своето несъгласие с „водената авторитарна политика от страна на председателя на партията, своеволията при налагане на еднолични решения и опитите да се създава разделение с цел противопоставяне и обслужване на лични интереси”.

 ”Благодарим на всички искрени и убедени в каузата на свободата, демокрацията и равноправието привърженици на ДОСТ за положените усилия и поднасяме своите извинения за преживените трудности, репресии, разочарования и отнети надежди. Пътят за постигане на свобода, демокрация и обществен просперитет е дълъг и труден, но е свещен дълг на всеки радетел за справедлива и достойна България”, се посочва още в декларацията.