В годината на местните избори мнозина кметове станаха клиенти на прокуратурата. В повечето случаи това беше съпроводено и с показни арести с екшън елементи. Обикновено следваха обвинения за корупционни схеми. По сходен начин с белезници се сдобиха кметовете на Септември, Червен бряг, Божурище, Костенец и на пловдивския район „Северен”. Последно задържан беше именно Ральо Ралев, който преди дни магистратите освободиха от ареста срещу парична гаранция в размер на 150 хил. лева. 

 

Кметът на район „Северен” има сериозни здравословни проблеми, според медицински експертизи, които му бяха назначени. Той страда от жълтеница и според лекарите не би могъл да се лекува в ареста. Защитникът на Ралев – адвокат Илиян Василев повдигна въпрос в заседателната зала, защо толкова време клиентът му не е бил прегледан и защо „никой не му е обърнал внимание”. Прокуратурата отговори, че кметът на „Северен” бил във „видимо добро състояние и затова прегледи са направени чак в края на месец август”, пише TrafficNews.

Ралев беше задържан през май. Според спецпрокуратурата чрез посредник той е поискал подкуп в размер на 60 хил. лева. Срещу сумата Ралев обещал да въздейства на главния архитект на района, за да разреши строеж. Малко след задържането магистратите на втора инстанция изразиха съмнения, че кмета на „Северен” в бил провокиран за подкупа или поне това сочат доказателствата по делото.

Ако Ралев все пак заплати гаранцията от прокуратурата са категорични, че ще поискат отстраняването му от длъжност. До момента кметът на „Северен” е в неплатен отпуск.

На 1 август на свобода излезе и кметът на Божурище Георги Димов, който също беше задържан в края на май. Той беше пуснат под домашен арест, но интересен беше фактът, че Апелативният спецсъд отказа да го отстрани от длъжност. Георги Димов е обвинен в длъжностно престъпление заради продажба на имоти на занижени цени. В началото от прокуратурата твърдяха, че става въпрос за загуба за общината от над 8 мил. лева, по делото обаче и до момента се говори за около 2 милиона.

Куриоз се получи с кмета на Септември Марин Рачев, който дори получи условна присъда през май от пазарджишкия Окръжен съд-за укриване на данъци. Присъдата е заради невнесени над 115 000 лв., когато е бил собственик на една от фирмите си през 2005-2007 година.

След заседанието на съда кметът Рачев обяви,че не се чувства виновен и ще се бори да бъде оправдан. По въпросното дело магистратите не уважиха искането на прокуратурата за наказание от 5 години ефективно и конфискация на имущество с мотива, че част от престъпленията са по стар, отменен вече закон.

Наложеното наказание бе за 2 години и половина лишаване от свобода условно при изпитателен срок от 4 години, да възстанови невнесените суми в хазната с дължимите лихви и да поеме всички разноски по делото. Въпреки това Рачев каза, че не е удовлетворен, тъй като се чувства невинен.

За капак общинската структура на ГЕРБ в Септември номинира с пълно единодушие Марин Рачев за нов втори мандат. Другата номинация на депутатката от управляващата партия и бивш зам.-кмет на общината Даниела Малешкова получи подкрепа едва от 4-ма от присъстващите на събранието срещу 33-ма с отрицателен вот.

Към нов мандат гледа и Данаил Вълов, който временно е отстранен като кмет на Червен бряг. В петък той заяви, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество не е установила конфликт на интереси по отношение на него като градоначалник, както и по отношение на заместник-кметовете и съветника Явор Бакърджиев, във връзка с обществената поръчка за т.нар. "Топъл обяд".

Той припомни думите си от преди 5 месеца, когато пред медиите каза, че не се притеснява от проверките, а от времето, което те ще отнемат. „Оказах се прав и 5 месеца по-късно аз все още съм отстранен от длъжност като не ми е повдигнато обвинение, а за този период Разследването е успяло да разпита един свидетел така, че предполагам че евентуалният обвинителен акт ще ми бъде предявен непосредствено преди изборите“, обясни Вълов, който продължава да настоява, че причините за предприетите действия са икономически и политически.

Относно това, дали ще се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори, инж. Данаил Вълов каза: „Явно нещата отиват към кандидатиране, тъй като това е явен опит да ми се въздейства в тази посока. Тези, които ме познават знаят, че не съм човекът, който отстъпва при такива въздействия и не бих искал нашите съграждани и моите приятели, както и хората, с които управляваме все още общината да смятат, че съм се уплашил така, че към днешна дата отговорът е да!“, заяви Вълов.

На свобода е и кметът на Костенец Радостин Радев, който беше пуснат под домашен арест близо две седмици след задържането си. Според държавното обвинение Радев предлагал подкуп в размер на 30 хил. лева на общински съветник, за да гласува за решение, което щяло да му даде правомощия да подпише запис на заповед в полза на Държавен фонд „Земеделие”. Общинският съветник Георги Донков отказал подкупа, подал сигнал в прокуратурата и все пак гласувал положително за уговаряното решение.

На 30 август обаче на Радев се сдоби и с ново ново обвинение за длъжностно присвояване и безстопанственост. Според спецпрокуратурата още през декември 2018 г. на два пъти кметът е поискал и получил от касата на общинско предприятие за дърводобив общо 22 137 лева, които присвоил за себе си. По второто дело на кмета на Костенец е определена парична гаранция в размер от 50 000 лева.  Припомняме, че след първите обвинения срещу Радев, то беше с мярка за неотклонение „домашен арест”. Апелативният специализиран наказателен съд се произнесе окончателно и определи на кмета парична гаранция в размер на 70 000 лева. На 3 септември Спецсъдът отстрани Радев от кметския пост, за да не влияе на разследването, но това не означава, че той е загубил амбиции в политиката, твърдят негови приближени. 

За изборите наесен се стяга и Панайот Рейзи, който бе отстранен тази пролет от кметския пост заради повдигнатите му обвинения от прокуратурата за корупция и длъжностно присвояване на 2 милиона лева. Според обвинението, управлявалият 12 години морския град градоначалник, заедно със счетоводителката на общината Златка Мусева, са източили крупната сума чрез серия от договори и банкови преводи - общо 72 на брой, за ремонт на детска градина, аварийни ремонти на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Макар Специализирания съд да отстрани Панайот Рейзи от кметския стол след корупционната афера,  а ГЕРБ да се отказа от него, той отново ще се кандидатира за местните избори, оглавявайки собствен политически проект.

Дори осъдената на 20 години затвор за рушвет екскметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се кани да се пребори на вота през октомври, окуражена от събраните 1,2% като независим кандидат за евродепутат на европейските избори през пролетта. Сега обаче, с бившата й заместничка Биляна Петрова са готови да влязат официално в политиката – през своя партия с името „Непослушните“.

Така към момента всички кметове, които се оказаха под прицела на родната Темида, не само не са зад решитките и извън играта, но и се готват наесен да се борят за нов мандат. И дори могат да ползват като свой коз, че несправедливо са били атакувани и обвинявани. Дали това ще им помогне или вече имат клеймото на корумпирани ще стане ясно на 27 октомври, когато българите ще поемат към урните.