Президентът Румен Радев коментира искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд относно имунитета на държавния глава.

"Нямам идея за конкретен случаи, убеден съм, че не съм вършил нищо нередно", заяви Радев и добави, че не е търсил контакт с главния прокурор.

"На ход е Конституционният съд", лаконичен бе президентът.

"Аз нямам никаква идея за причините. Главният прокурор да обясни своите мотиви. Ще следя за хода на това дело. Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава", коментира още Радев.

"Моите мотиви за Конституционни промени не са насочени срещу прокуратурата, заявил съм го открито на консултациите, които проведох. Моят мотив е насочен към по-висока ефективност на съдебната власт", коментира още президентът. "Обявил съм, че ще имам среща с всички институти, с тримата големи в съдебната власт, с представляващия ВСС и с главния прокурор по предлаганите промени. Предстои ми конструктивен диалог с главния прокурор.", обясни още той, пише "Дарик".

"От главния прокурор очаквам старание от реалната борба с корупцията там, където има най-голяма хранителна среда – обществените поръчки и големите проекти, които вече се правят и без обществени поръчки. Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени“, заключи Радев.

Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента