"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България". Това съобщиха от държавното обвинение в сряда

Оттам обясняват решението си с мотива, че трябва "да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

Междувременно премиерът Бойко Борисов министрите на коментират въпроса между президенството и прокуратурата.

"Конфликтът между други институции ви забранявам да коментирате. Това не е наша работа. Имате си дружи ежедневни и много важни задачи." С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към министрите от кабинета преди редовното заседание на Министерския съвет. 

Борисов припомни, че единственото, на което наскоро е реагирал, е да отговори на президент Румен Радев след обвиненията му, че не е присъствал на консултациите по изборния процес.

"Могат да кажат, че сме страна, но ние не сме. Взех отношение преди, че не съм отишъл на консултациите при президента. Аз не бях поканен. Бяха поканили Томислав Дончев. Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите, без да ме уведомява - за мен това е тенденциозно и неправилно. Няма случай, в който Радев да ми е поискал министри и аз да съм отказал. Но да не ме каниш, да се опитваш да ми дърпаш хората и да казваш, че Борисов не е отишъл.. Затова тогава писах във Фейсбук.", припомни Борисов. 

"В другите теми не участваме и не вземаме отношение. Като ви питат не отговаряте. Не е наша работа. Реагираме само, когато ни нападнат с лъжа.", заключи министър-председателят.