Светилото в сърдечната хирургия у нас, проф. Иво Петров влиза в листата на общинските съветници на ГЕРБ, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която вече съобщи и че в листата им влиза и арх. Ивайло Петков.

Фандъкова, заедно с професора и зам.-кметът по здравеопазване, финанси и транспорт доц. Дончо Барбалов и др. посетиха реновираната клиника по "Ендоскопска и Обща хирургия" на Първа градска болница.

"Смятам, че мога да помогна поне със съвет ако не с друго. Смятам, че общинското здравеопазване се развива в правилна посока и с още малко подкрепа може да постигне големи успехи. Няколко проекта могат да тръгнат от тук.

Според мен електронизацията и дигитализацията на здравеопазването е една задача пред нашата здравна система, която се възприема доста добре от сегашния екип на Министерството на здравеопазване", заяви Петров, посочвайки мотивите си да влезе в битката за общински съветници и добави, че дигитализацията може да стане факт в кратки срокове.

Попитан дали болниците не трябва да са търговски дружества, медикът каза, че това не играе толкова важна роля и поясни, че такава е европейската практика.

"Това не смятам, че ще донесе нещо допълнително като полза. Не виждам какво би променило, ако те не са търговски дружества. Ние имаме началото на една хибридна система, сходна на френската, където държавните, общинските и частни болници са част от общата здравна система. Това е добър модел, който обаче трябва да бъде оптимизиран", коментира той.

Според него са необходими повече средства в системата, за да има по-голямо развитие и въвеждане на модерни методики на работа, но е необходимо и въвеждане на единен контрол върху изразходването на средствата.

Сърдечният лекар е категоричен, че е важно да се въведат и нови механизми на финансиране като например – допълнително здравно застраховане или здравно осигуряване.

"То и сега е за сметка на пациентите. В момента е хаотично и дивашко. В момента на всеки един от нас се налага да доплащаме от джоба си. Принципът на солидарност, който беше залегнал изначален принцип на българското здравеопазване, при формирането на здравната каса е изцяло нарушен. Трябва да има оптимизиране и да се запази солидарният модел с помощта на допълнителни здравни вноски. Най-рационално е те да се поделят между работодателя, държавата и пациента. Това ще намали тежестта на пациентите", обясни проф. Иво Петров, който през 2018-а бе избран за "Мъж на годината".

Той коментира още, че е против болниците да се делят на общински, държавни и частни, защото всички те са част от здравната система и изразходват един и същи обществен ресурс.

"В частните болници има изключително бързо и добре развиващи се модерни методики, които могат да бъдат прилагани успешно, както в държавните, така и в общинските болници. Колаборацията между тези три типа болнични заведения трябва да бъде задача номер едно. По спонтанен механизъм такава съществува между много болници", подчерта специалистът.