Президентът Румен Радев пристигна в Португалия. Той е на държавно посещение в Лисабон по покана на португалския си колега Марсело Ребело де Соуза, информира БТВ.

Две са основните теми на разговорите – миграция и пакета „Мобилност”. България и Португалия, макар и на противоположни краища на Европейския съюз, са изправени пред еднакви предизвикателства като външна граница за съюза и споделят сходни позиции.

Държавният глава Румен Радев още в края на миналата година сподели позицията си срещу подписването на пакта за миграция на ООН, защото някои текстове от документа крият рискове за националния ни суверенитет.

 

Ще търсим подкрепа от Португалия в Европейския парламент и за позицията ни срещу пакета „Мобилност”. Президентът Радев вече изпрати писмо до председателя на европейския парламент Антонио Таяни. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали, смята българският президент.