"Днес президентът Радев нарушава Конституцията. Той няма право да иска оставката на главния прокурор, правителството и парламента. Това, което той прави, е път към диктатурата", настоя пред Нова тв президентът на България (2012 – 2017) Росен Плевнелиев.

"Той претендира, че се бори за върховенство на правото, но не спазва конституцията", категоричен бе той.

"Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура. Той претендира, че се бори за върховенство на правото, но не спазва Конституцията", продължи президентът.

По думите му не е добре за България, ако има извънредни избори, защото това още повече ще засили рейтинга и позициите на популистите в България, а популистите днес са на една крачка да вземат властта.

"Доброто решение за България са редовни избори, сблъсък на идеи и решения, а не на компромати. Също – отказ от популизъм. Като популисти посочвам президента Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов", изброи ги Плевнелиев.

"Тази резолюция на Европейския парламент беше един акт на тотално противопоставяне на българи с българи. Тя беше инициирана от български евродепутати и беше символ, политически документ на политическа битка за власт, за съжаление за мен – безпринципна. В някои отношения тази декларация отиде дори дотам, за да се притесняваме дали ще бъде извършено национално предателство, защото ако в България се окажем с македонско малцинство, това е национално предателство, това е национален позор. В България никога не е имало македонци", отсече той.

Според него днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г.

"Втората вълна на COVID-19 е факт. Цифрите са обезпокоителни. СЗО отчита рекорд след рекорд всеки ден. Нямаме добри новини", посочи Плевнелиев.

"Важното е, че правителствата във всички страни знаят, че трябва да постигнат баланс – да се застъпим максимално за рисковите групи, но и да не затваряме тотално икономиката, защото това ще бъде тежко за всички", каза още той.

"Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Вероятно, по статистика на ЕС, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни. През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега обаче е по-различно. Вземат се мерки, надявам се да е по-лесно", допълни президентът.