Никога, по никакъв начин, не е ставал разговор за нещо, което дори да прилича на лобизъм и корупция. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод сделката за закупуване на американските изтребители F-16 на годишната бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара в България.

"Закупихме за пилотите ни най-доброто, което се произвежда от този клас в света. Не се изкушихме да дадем по-малко пари за израелските F-16, както румънците купиха португалските стари самолети", заяви още той.

"Беше подло, защото ни обвиниха в лобизъм, за сделка между българското и американското правителство", коментира премиерът.

"Аз съм имал срещи, разговори с президента Тръмп, с шефа на департамента, със заместник-държавния секретар Съливан и винаги сме поставяли геостратегическата ориентация и сила на България на единственото място в единствения разговор", настоя Борисов.

По думите му по сделката изключителна роля имат финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Разбира се, и аз, при тази яростна съпротива, която имаше в страната. Не се изкушихме да дадем по-малко пари за израелските F-16, да можеше да ги дадем за пенсии и заплати, но нашите военновъздушни сили заслужават да имат най-доброто", допълни премиерът.

Петър Иванов, изп.-директор на Американска търговска камара в България благодари лично на премиера Бойко Борисов за закупуването на изтребителите F-16 oт Америка, което според него е крачка към едно голямо партньорство със САЩ и НАТО.

Оливие Mаркет, президент на Американска търговска камара в България, очерта новите хоризонти за стратегическото партньорство между страните, а именно отбраната, енергетиката и киберсигурността.

"България има уникалната възможност да участва активно в банковия, енергийния и дигиталния пазар на Америка. Всяка година България изнася стоки на стойност 660 млн. за САЩ, предимно компютри, електроника, лекарства, а внася стоки за 472 милиона", допълни Маркет.

Американските инвестиции в България могат да се изчислят на над 2 млрд. лева за предходната 2018 г.

Той спомена като постижение от американска страна у нас новооткритата златна мина в Крумовград на Дънди Прешъс Метълс. А на американска земя – успешното развитие на българската Хювефарма.

Временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман също благодари на премиера за това, че с избора на американските самолети F-16 е сближил САЩ и България и определи решението му като геостратегическо за страната.

По думите му американската компания "Локхийд Мартин", производител на изтребителите, може да инвестира в страната и да отвори база за поддръжка и и ремонт на изтребители в България и да предоставя обучения на военните. 

В отговор на това Ранди Хауърд, директор бизнес развитие в "Локхийд Мартин", приветства България в семейството на 25 нации, които са избрали F-16.

"Благодаря ви за избора, за нас е чест, че сте ни избрали. Знам, че инвестицията е голяма, но сте направили правилен избор. Ние ще инвестираме в страната ви, за да ви помогнем да обучите пилотите на новите самолети", каза още той.