Премиерът Бойко Борисов отново пое с джипа, за да открие предсрочно новата отсечка на автомагистрала "Хемус" между Ябланица и Бояза.

"Тук, като дойдох за първи път, имаше една планина. 6 месеца предсрочно я пускат", похвали се премиерът.

"Виждате какви двойни мантинели, какви огради за сигурност. Това е едно изключително съоръжение. И продължаваме с нова сила. За мое най-голямо съжаление въобще нямаше проект за "Хемус". Никой никога не е мислил да я прави. Така че сега продължаваме да проектираме. Никога не е мислено да се развива инфраструктура в България", посочи Борисов.

Премиерът обаче призна, че има един грях: "Научих да се кара без пари", явно визирайки липсата на тол такси, които многократно бяха отлагани и най-вероятно ще започне събирането им от догодина.

"Ако това беше в Гърция, щяха да вземат по 5 евро. Само в България пътуването е безплатно", допълни Борисов.

Строителната министърка Петя Аврамова пък му обясни, че в новия участък разрешената скорост ще е 140 км/ч.

Джипът на Борисов спря на разширение за отбивка и премиерът се зарадва на посадените там цветенца. На мястото бе и финансовият министър Владислав Горанов.

"Горанов, харесва ли ти", обърна се Бойко Борисов към него, след което получи одобрението на министъра. На "Хемус" е и вицепремиерът Томислав Дончев.

Вижте още от своеобразната премиерска разходка по новия асфалт на аутобана.

Припомняме ви, че изграждането на трасето стартира в края на март миналата година. Тук е реализирана най-голямата подпорна стена, изграждана досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м.

В строителството на отсечката са положени над 100 000 тона асфалт, монтирани са 40 км мантинели и 25 км предпазни мрежи.

Магистрала "Хемус" трябва да свърже София с Варна. Цялата ѝ дължина е 430 км, от които са изградени 168 км.

Строежът й започва на 4 октомври 1974 г., а първа копка прави тогавашният държавен и партиен ръководител Тодор Живков. С годините обаче проектът е стопиран.

6 месеца предсрочно: Пускат още 9 км от "Хемус" между Ябланица и Боаза ВИДЕО