Пристъпваме към реорганизация на здравната система, спрямо плана, който сме изготвили. Това написа премиерът Бойко Борисов във Facebook, а повод е допълнителният ресурс, който осигурява държавата в размер на около 80 млн. лева за последните три месеца от годината.

Борисов изтъква, че парите, които сега отпускат са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността.

"Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят", призова той.

Извънреден брифинг: Нови мерки и финансова подкрепа за медиците!*

Министър-председателят изтъква, че на днешното онлайн заседание са взели решения до 50 млн. лв. да се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

С 15 млн. лв. ще се купят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон (триажите - бел.р.).

"Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 млн. лева. 10 млн. лева отделяме за всеки общопрактикуващ лекар  - 1000 лева за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19", изтъква Борисов.

По думите му личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Отпускат и 6 млн. лева за обособяване на COVID - зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната

"В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол", завършва той.