"Колегата Горанов е много уважаван от мен специалист и аз самият съм убеден, че пипането на ДДС, на данъци, на приходи е абсолютна грешка. Нямам колебание в това", обяви премиерът Бойко Борисов в компанията на самия финансов министър Владислав Горанов при посещение в села във Велинградско, предаде репортер на GLAS.bg.

Министър-председателят добави: „Когато Менда Стоянова, Горанов ми казват, че това е грешка, аз им казах „да, мога да поема тази политическа грешка“. До края на 2021 г. намаляваме ДДС за книгите (защото днес е 24 май) и на ресторантьорите и хотелиерите, защото ги затворихме напълно по време на кризата.“

Обявиха какво ще се случи в България до 2030 година

Горанов много добре знаел кой му е началник. В ГЕРБ обаче имало демокрация и всеки можел да си каже мнението.  

От браншовата организация на ресторантьорите твърдели, че дори при намален ДДС (от 20 на 9%) в хазната ще има повече приходи, след като и осигурителният праг се вдига.

„Тогава им казах – на базата на тези пари мога да поема политическия риск за едно неправилно решение, но - по молба на един огромен бранш с близо 300 хиляди служители. И толкоз“, обясни Борисов и добави: „Единственото, което съм чул от Горанов е „не ме карай да съм усмихнат и да казвам, че се радвам за твоето решение““.

Премиерът Борисов инспектира ново кръгово кръстовище на пътя Пловдив - Пазарджик ВИДЕО+СНИМКИ

Премиерът изрази учудване че му задават въпроси дали има напрежение между него и финансовия министър.

А след питане за критиките от икономисти за намаляването на ДДС Борисов каза: "Да, те са правилни. Но тези критикари трябваше да дойдат, когато целият ресторантьорски бранш се беше вдигнал и не работеше с месеци наред. Като политическо решение го взехме."

Премиерът обеща да се изгради път за 5 милиона лв. в посетения район след молба на граждани. Сега на Горанов щяло да му е криво и за това. 

"Но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое не е правилно, това означава напрежение или са застрашени да ги изгоня. Точно обратното. Аз се заобграждам с хора, които ми казват кое не е правилно. И аз не споря с тях, че не е правилно. Не трябваше да пипаме ДДС-то в нито една сфера освен за книгите. Но ще направим това до края на 2021 г. Ако се окажат прави ресторантьорите - истински се надявам, тогава аз ще му се надсмивам", заяви Борисов за Горанов. Ако обаче те не се окажат прави, тогава щял да се върне старият данък. 

Самият финансов министър също направи коментар по темата. Той обясни, че сегашната данъчна система работи много добре. 

"Най-големият риск от промяната на ДДС се свежда до това, че с аргументите, с които променяме ДДС за конкретен бизнес, можем да го променим за всички. ДДС е основният приходоизточник за бюджета. Ние сме една от държавите с най-ниско преразпределение през бюджета и тук коментарът ми към премиера беше "защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики" като тази, за която говорим днес - за училища, за свързаност, за социална инфраструктура. Рисковете пред нас ще бъдат оттук напред за все повече дебати и за други сектори по отношение на данъка върху добавената стойност (ДДС). А най-големият риск е, че ако загубим голяма част от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане, т.е. до преките данъци, което да доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система. Това е възможно, но при един смислен и задълбочен дебат. И със сигурност означава доста непопулярни мерки", каза Владислав Горанов. 

Това била негова принципна позиция. Досега нито една от системните партии, освен ДПС, не подкрепяла ГЕРБ за поддържането на данъчната система и при всяка възможност се вадели популистки тези и предложения, както се правело и сега. 

"Тук разбирам Борисов като лидер на партията, която се явява на избори, че не можем до безкрай ние да сме умни", заяви още Горанов.

По думите му, докато в политическата система няма ясна ценностна система кое е правилно и кое е грешно, не може само една партия, и то най-голямата, да носи отговорност за политическата лудост, в която в това число и техните партньори ги вкарват. 

Премиерът Бойко Борисов отказа да отговаря на въпроси за протеста, организиран от Мая Манолова вчера, като обясни, че тя се кандидатирала за всякакви възможни постове и му се молела навремето да я назначат за омбудсман. 

Той се ядоса и след въпрос на репортер на bTV за футболния клуб "Левски" - че дошъл от София да го пита по тема, която не засягала министър-председателя. 

"После се обиждате, а се изглагате. Какво общо имам аз с "Левски", че да ми се пращат писма", попита Борисов, както и: "Защо се вкарвате вие - най-голямата телевизия, в тази шашмалогия".