Отнемането на деца от техните семейства е чудовищна лъжа. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на МС по повод слуховете, че ще бъдат отнемани деца от родителите им, което доведе до опразването на училища в три града. Борисов помоли медиите да му съдействат в спиране на разпространението на слуха.

"Да помоля за съдействие за тези не жълти, не кафяви новини, че ще взимат децата. Как може да се говори така, чие съзнание го роди това? Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма? Как може да се тиражира, че норвежците са ни платили, за да изнасяме деца? Не ми ражда главата как може да се роди такава лъжа", изригна Борисов.

Министър-председателят заяви, че единственото, от което няма да се откаже правителството е борбата с домашното насилие върху децата. Той припомни, че по времето когато е бил главен секретар на МВР е участвал в клип на дуета Каризма, заради това, че много деца са били насилвани.

В началото на заседанието шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски покани всички министри на концерт по случай 150-годишнината на академията. Борисов благодари и припомни, че преди седмици държавата е отпуснала пари за годишнината. Премиерът каза също, че с новия ресор на еврокомисаря Мария Габриел, а именно иновации младеж, се показва, че образованието ни е на високо ниво.

По-късно пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев също коментира истерията около децата. Като инициатори на истерията, Дончев посочи и вътрешни, и външни фактори, но като приключело разследването на службите ще бъдат дадени повече подробности.

"Това, което се случва в последно време е безпрецедентно, да се стигне до там грамотни хора да питат дали могат да им вземат децата, защото нямат кола, или брак, са белези на масова истерия. Това не се е случило от само себе си. Не сме го проспали, следим го от няколко месеца. Умело режисирано мероприятие, което тръгна от социалните мрежи”, обяви Дончев и допълни, че държавата има интерес децата да живеят с родителите си. Той се обърна към политиците, които се заиграват с темата с думите, че "има и граници, които не се прескачат".