"Аз искам оставката на Радев, всеки иска оставката на някого. Затова Конституцията е казала, че се провеждат избори. На тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си правят или самостоятелно или коалиционно правителство. Ако не успеят, се дава път на втората, ако и тя не успее – на третата".

Така премиерът Бойко Борисов коментира исканията на протестиращите, които над месец блокират София и настояват за оставката на кабинета, на главния прокурор и за провеждането на предсрочни избори.

Министър-председателят обаче обяви, че няма да махне барикадите в столицата със сила.

"Със сила палатковите лагери няма да бъдат премахнати", отсече той пред журналисти в Хасковско, където горят силни пожари.

Затова и премиерът отиде там, за да види на място ситуацията, в която пет общини вече са обявили бедствено положение.

"Актуалната политическа обстановка е точно такава – има зажаднели политически формации за власт", посочи още министър председателят.

Той коментира и вчерашния си пост във Facebook, където обяви, че е време за неговите решения.

Време е за моите решения!

"Най-добре си сверяваме нещата с децата. Те са най-чисти. След 9-10 години и Бобката (бел. ред. премиерският внук) и той ще идe на протест. Винаги съм искал да се пазят децата, да не се бият, да се върнат живи и здрави вкъщи. Разпоредил съм да се разговаря с протестиращите", заяви премиерът.

"Няма да допуснем напрежение и сблъсъци, затова няма да правим нищо за тези блокади с МВР. Надявам се на разум. Защото виждате, че има протести навсякъде. И виждате как се използва сила - в САЩ, в Германия, в Израел. Но винаги съм се възхищавал на генералите, които връщат здрави децата на майките им и няма да позволя да пострада никой", повтори той тезата си.

Борисов разпореди МВР да не пипа блокадите в София

Със ситуацията с пожарите на място го запозна шефът на ГДПЗН гл. комисар Николай Николов, а Борисов отиде близо до КПП Лесово, за да инспектира границата с Турция, където има пожари.

"Тук съм, защото останах с впечатлението, че границата е изгоряла", каза пред журналисти премиерът.

Както знаете вчера силният вятър значително усложни ситуацията, на места наложи се и евкуация. Няколко фронта на пожара са били овладени. А най-големият активен фронт е в близост до турската граница.