Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Имаме ясно становище, много важно за Балканите, региона и съседските ни отношения – да се даде перспектива за ЕС", категоричен беше премиерът Борисов.

"Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави", добави министър-председателят.

Попитан от медиите за Брекзит, премиерът Борисов отбеляза, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. Още по темата според министър-председателя няма как да се коментира, преди тя да е минала през британския парламент, съобщи Правителствената информационна служба.

На журналистически въпрос относно събитията в Североизточна Сирия премиерът Борисов заяви: "Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа".

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че войната трябва да спре.

В същото време Европейският съюз обмисля да въведе икономически санкции на Турция заради военната операция, която турският президент Реджеп Ердоган започна в Северна Сирия на 9 октомври. Тези санкции ще нанесат милиарди щети на България.

През по-голямата част от 30-годишния период /1989-2019 г./ България има положителен баланс в стокообмена с Турция. Този дисбаланс в полза на София отчасти се компенсира от куфарната търговия в началото на 90-те години, посещенията на български туристи в морските курорти на нашата югозападна съседка и турските инвестиции. Още през 90-те години двустранният ни стокообмен достига 1 милиард долара, което е огромна за времето си сума.

Постепенно през новото хилядолетие Европейският съюз заема господстваща позиция в родната търговия, икономика и инвестиции, но Турция запазва водещото си място на търговски партньор извън страните от общността.

Въпреки своята сложна история през вековете, Балканските войни /1912-1913 г./, българи и турци са обречени да бъдат съседи и е хубаво тези отношения да бъдат добросъседски. Това предопределя отчасти и по-особената позиция, която нашата страна заема по някои въпроси, свързани с Турция. България, като страна-членка на ЕС, трябва да работи в посока на разрешаване на проблемите между Брюксел и Анкара, защото само в такава обстановка може да се реализира нашият национален интерес, а той е стабилни и мирни Балкани. Двустранното ни икономическо сътрудничество, което винаги е било на високо ниво, само може да помогне за постигането на тази цел.

Снимка: БГНЕС