Министърът на вътрешните работи Младен Маринов смята, че проектобюджетът на МВР за следващата година ще даде възможност за увеличаване на нощния труд на служителите на 1 лев на час.

По думите му това е най-големият бюджет за държавно ведомство, но, за съжаление, 90% от средствата отиват за заплащане на заплати.

"С проектобюджета се гарантира от 1 януари 2020 г. 10-процентно увеличение на основната заплата на служителите на МВР", посочи той.

"През годината предприехме с професионално ръководство мерки по оптимизиране на работата. Нашата идея беше да вкараме полагането на извънреден труд в рамки, защото и то струва пари и голяма част от парите за персонал отиваха за извънреден труд. С това редуциране се надявам с преразпределение и от парите, които са отпуснати в новия бюджет, да успеем да повишим заплащането на нощния труд, да направим една стъпка, която на този етап да даде нормално заплащане на този труд", заяви пред журналисти в Ловеч вътрешният министър.

Той добави, че нощният труд на полицаите, освен че се полага през тъмната част на денонощието, той е свързан и с повишени рискове на база на дейност и правомощия, които прилагат.

Настоящата ставка от 25 стотинки на час за нощен труд на полицаите предизвика масови протести през тази година.

Припомняме ви, че през 2018-а най-големият полицейски синдикат – СФСМВР – спечели дело срещу предишно намаляване на парите за нощния труд. Жалбата бе подадена, след като бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова намали ставката от 35 ст. на 25 ст. След отмяната на заповедта ѝ МВР бе принудено да изплати на служителите разликата в парите за около 2 години назад.

А парите за полицаите редовно изчезват и това далеч не е прецедент, особено когато става дума за допълнителни средства за служителите.

В края на миналата година избухна скандал, след като МВР ръководството обяви, че служителите ще вземат само по 100 лв. за Коледа, въпреки че в началото годината премиерът Бойко Борисов им обеща 100 млн. лв. повече за заплати, а предишният коледен бонус бе 480 лв.

Обяснението тогава бе, че са назначавани нови служители, на които също трябва да се плащат заплати и затова не са останали пари за по-големи бонуси. Само пет дни по-късно се намериха 20 млн. лв., с които бонусът бе увеличен до искания от служителите.