Политологът Антоний Гълъбов допуска възможността за процедура по импийчмънт на президента Румен Радев.

"Речта му пред Народното събрание изчерпа всички негови официални конституционни възможности да действа. Ако имаме предвид това, че неговото излизане сред хората предизвика опити за блъскане на автомобили и нова радикализация на протеста, това вече е обезпокояващо.

Но за пореден път чухме позицията на президента. Той няма право да иска оставката нито на правителството, нито саморазпускане на Народното събрание, каквото и да означава това. Няма право и да иска оставката на главния прокурор. Така че той изчерпа своите конституционни възможности. От него зависи дали ще продължи извън закона.

В момента имаме само една държавна институция, която оглави по някакъв начин протестите, без да носи отговорност за тях, което само по себе си е позиция, която поне аз не одобрявам", настоя той пред "Фокус".

По думите му протестът се радикализира, защото все повече е загубил гражданския си профил.

Според него той все повече се превръща в представителство на корпоративни интереси, на групи за натиск и на политически класи.

"Колкото повече губи гражданския си профил, толкова повече сценаристите му ще се опитват да го радикализират. Но онова, което е напълно сигурно е, че България има нужда от работещи институции. Лично аз не се интересувам от това коя партия печели или не печели от това. Единственото, което ме интересува, е през следващите месеци да имаме работещо Народно събрание, да имаме работещи институции. Това е важно за всички ни. Всичко останало е важно или за отделни корпоративни интереси, или за отделни групи за натиск, но не и за българското общество", коментира политическият анализатор.

Доц. Антоний Гълъбов твърди, че през последните месеци сме свидетели на подчертано очерняща кампания за България, която без всякакво съмнение е част от сценария на протестите като елемент от цялостната атака към управляващото мнозинство.

"Когато говорим за политическа криза, тя има много ясна дефиниция. Имаме работещо Народно събрание, имаме мнозинство, което има парламентарна подкрепа. Това означава, че нямаме нито правителствена, нито парламентарна криза. Това, което се случи на сблъсъците на протестите беше, че бяха преминати вече много граници. Това означава, че е време да се спре, да се върнем към малко по-разумните действия и да се опитаме да създадем пространство за диалог. Време е за политика, не е време за площадни сблъсъци", настоява политологът.