Ситуацията с мигрантите в Гърция е сериозна, но няма случаи на влезли на наша територия. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов пред журналисти преди дискусия за миграцията в Народното събрание.

Той обясни, че има леко увеличение на мигрантския натиск с около стотина души на ден, но успяват да ги установят още преди да влязат на наша територия.

"Правят се опити да влязат. Когато нашите термокамери ги прихванат на километър от нашата граница, ние взаимодействаме с гърците и те си ги прибират. Не ги хващаме на наша територия", уточни Балабанов.

Зам.-министърът участва в кръгла маса в парламента на тема „Всеобхватна координация на миграционния процес“, която е организирана от председателите на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, съвместно с Международния център за развитие на миграционната политика и посолството на Финландия в България.

Стефан Балабанов изтъкна, че по въпроса с миграцията трябват общи и координирани усилия, а като основни акценти очерта запазването на стратегическите партньорства на ЕС с всички държави по миграционните маршрути и сътрудничеството с трети страни, пише "Дарик".

"Мерките за борба с нелегалната миграция следва да се прилагат, там където се зараждат първопричините за незаконната миграция. Затова е необходимо да допринасяме за стабилизирането на държавите на произход. Не е без значение и сътрудничеството на държавите на транзит – те осигуряват подслон на милиони бежанци и лица в нужда. ЕС не може да остане безпристрастен, тези транзитни държави също трябва да бъдат подпомогнати например чрез финансова помощ или техническа", посочи зам.-министърът.

Той добави и че е добър знак, че ЕК си поставя за цел финализирането на реформата в областта на убежището.

"Очакваме с нетърпение представянето на т. нар. нов пакт в областта на миграцията. Нашето мнение е, че в последните години бе натрупан много опит. Всичко това може да бъде използвано в един документ и да отговори на въпорсите кога, какво, как и кой. ЕС се нуждае от общ механизъм за превенция на кризи и реакция на вече възникнали такива кризи. Това е свързано и с въпроса за солидарното поемане на тежестите вътре в ЕС", поясни Балабанов.

"Настоящите тенденции показват, че Европа ще продължи да бъде привлекателно място за мигрантите и търсещите убежище. ЕС трябва да съчетава различни вътрешни и външни инструменти с цел по добро управление миграционните процеси", посочи и шефът на вътрешната комисия в парламента Пламен Нунев по време на дискусията.