7-8 пъти имахме понижение на цените на горивата през последния месец. Не считам, че това е заради протестите, а заради тренда на нефта. Това каза Живодар Терзиев, член на УС на Петролната и газова асоциация в ефира на bTV.

„Забравяме, че за последната една година имаше устойчиво бавното покачване на цените, в България те изоставаха значително. Когато цените на тренда на петрола рязко започнаха да падат, това даде отражение и у нас“, обясни той.

„За картел на горива не може да се говори, защото държавата има участие от 50% в "Лукойл". Това е несериозно. Акцизът е най-нисък у нас и това никой не го отрича. Ако той се повиши и цените ще скочат“, поясни Терзиев.

На въпрос дали са ударени малките складове и търговците на горива, той заяви, след ерата на г-н Танев, поддръжката на един склад не е евтино мероприятие. „Няма интерес към подобни манипулации, защото това не е икономически изгодно“, разясни той.

По отношение на маржа при продажбата на горива на бензиностанциите, Терзиев заяви, че 7 стотинки не са достатъчни за да се платят заплатите на един обект. Думите му са по повод обвиненията на Веселин Марешки, който заяви, че се ограбват хората със 70 ст. на литър гориво.