"Воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се опитва да всее страх у хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на пресконференция във ведомството с информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване у нас.

Според Аврамова в криза темата се използва политически. "Смятам, че е некоректно това да става със заиграване със страха на хората", коментира министърът, която представи данни от ВиК дружества за състоянието на водоизточниците.

От думите й стана ясно, че язовир „Тича“ разполага с вода за 30 месеца. „Тя ще стигне за това време, само ако водата се използва за питейно-битови нужди“, подчерта Аврамова.

Язовир „Камчия“ разполага с вода за 10 месеца, а яз. „Асеновец“ - за 4 месеца и половина. „Нивото на водата в язовир „Бебреш“, който захранва Ботевград, се следи всекидневно от „Напоителни системи“ и към момента там има вода за 3 месеца“, посочи министърът.

Заместникът й Николай Нанков увери, че въпросните количества ще бъдат достатъчни за нормалното водоснабдяване на съответните региони до първото снеготопене.