Водачите на е-тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си, обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов от парламентарната трибуна.

По думите му МВР е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира предвижването с електрически тротинетки по улиците у нас.

"Новите правила за движение ще влязат в сила с приемането на регламента. В момента тече неговото обществено обсъждане", поясни МВР шефът.

Маринов обясни, че за нарушителите на новите правила ще бъдат прилагани досега съществуващите санкции в закона за движение по пътищата, а именно глоба от 20 до 150 лева.

"Водачите на електрически тротинетки също така ще са длъжни да карат само във велоалеи или в най-дясната част на пътя ако няма такива. Освен това ще е забранено те да карат по пътища с ограничени на скоростта над 50 км/час", каза той.

Максималната скорост за движение на тротинетките ще бъде 25 км/ч. По-големите видове тротинетки ще подлежат и на регистрация, заключи Младен Маринов.