Колко пари струва издръжката на българските посолства и консулства по света? Колко са техните приходи от консулски услуги и колко души работят в тях? И показват ли парите приоритетите на външната политика на България и отношението на администрацията към нейните граждани, живеещи в чужбина?

Bg voice публикува числата. Изводите оставаме на Вас!

Според данните на МВнР, посолството ни във Вашингтон и трите консулства в Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис харчат общо около 4 милиона лева на година. Сумата е сходна за 2014, 2015 и 2016 година. Отделно държавата издържа Постоянното ни представителство към ООН, което се намира в Ню Йорк, за още около 1,7 милиона лева на година, и две икономически представителства (СТИВ) – в Чикаго и Вашингтон – за още близо 350 хиляди лева на година.

За сравнение – издръжката на трите български дипломатически представителства в Русия възлиза на около 4,5 милиона лева. Ако към тях добавим и тези в бившите съветски републики, сумата се удвоява до над 9,1 милиона лева. За бившия СССР Външно издържа и 5 икономически представителства (СТИВ) за още около 750 хиляди лева на година (за 2017 г.). През 2015 г. те са били 8 с обща издръжка от над 1 милион лева. Тук трябва да отбележим, че САЩ и ЕС са в пъти по-голям търговски партньор на България от Русия и бившите съветски републики.

Повече от половината разходи за дипломатическите мисии в чужбина са за командировки, тъй като служителите там са де факто дългосрочно командировани зад граница служители на МВнР.

През 2016-та България има 77 консулства и консулски служби. Общо служителите, обслужващи граждани, са 191 души.

Най-голямото консулство с 14 постоянни служители е това в Москва. Там през лятото командироват още 10 души. На второ място е Истанбул с 6.

В 65% от консулствата работят по един или двама служителя.

В цяла Западна Европа, САЩ и Канада има 26 консулски служби с общо 70 служители – или по-малко от два пъти повече от тези в бившия Съветски съюз.

Анализът на данните показва още, че Външно командироват служители в по-натоварените консулства. Тук обаче интересът отново си остава Русия, а не страните в Западна Европа, където за подмяна на паспорт се чака със седмици, ако не и с месеци.

В Москва се издават туристически визи за руските граждани и държавата събира приходи от това. Цифрите варират – от малко над 1,2 млн. лв. през 2014 г. до близо 614 хил. лв. през 2016 г. Въпреки намаляващите приходи обаче издръжката на дипломатическите представителства се увеличава – от 2,340 млн. лв. през 2014 г. до 2,663 млн. лв. през 2016 г.

Не става ясно колко от приходите в Москва идват от консулски услуги за български граждани и колко от визи, но общността в Русия не е голяма. Според данните от официалното преброяване живеещите там българи са 24 хиляди души през 2010 г., т.е. повечето приходи в Москва действително са от визи за руски граждани.

Най-шокиращо е сравнението между Москва и Лондон – посолството в столицата на Великобритания всяка година изпреварва значително това в руската по приходи от консулски услуги (2,5 пъти през 2016 г., например) и то основно за български граждани. Въпреки това издръжката на посолството там е два пъти по-малко от това в Москва, както и броят на обслужващите служители.