Красиви къщи с просторни дворове, малки жилищни комплекси от затворен тип, невероятна гледка към Родопите и блещукащите светлини вечер на Марково, тишина и спокойствие... Така изглежда днес квартал Остромила, в който новите кооперации никнат като гъби и който се превръща във все по-предпочитано от пловдивчани място за живот.

Само преди 10 години тук беше една огромна нива, с тук-таме построени къщички, и това, което в момента се случва в Остромила, надмина и най-смелите очаквания на инвеститорите. Въпреки че сериозни стъпки за урбанизирането на покрайнините на града така и не са направени, въпреки че Общият устройствен план още не е актуализиран, въпреки че за инфраструктура – особено транспортна, културна и образователна, почти не може да се говори...

Бумът в строителството обаче е факт, както са факт и проблемите за хората, които избраха да живеят в атрактивния квартал. Жители на Остромила се свързаха с кандидата за кмет на район „Южен“ Илиян Велков, за да поставят пред него най-належащите въпроси за решаване в квартала.

Според тях да живееш в Остромила и да нямаш автомобил, е кауза пердута.

„При всичките призиви да ползваме градския транспорт, за да е по-чист въздухът в града ни, за нас това е просто абсурдно. Защото под „градски транспорт“ тук се разбира една-единствена линия - автобус 113, който, естествено, няма как да закара всички там за където са тръгнали. Трябва да сменяш автобуси, да чакаш по спирките. А в събота и неделя най-добре е да си стоиш вкъщи“, разказа пловдивчанка, жителка на квартала.

 „Майките в Остромила задължително имат две неща: количка и кола. Докато другите майки си бутат количките с бебетата, ние си возим количките в колите. Иначе няма как да отидем на разходка, на детска кухня, на ясла, на детска градина... Защото в квартала те просто липсват. Най-нужните за нашите деца обекти са на километри разстояние от жилищата ни. Не дай си Боже да разчиташ на семейния автомобил, който кара мъжът ти – обречена си!“ Така остромилска майка обрисува „родителската“ картина в квартала.

Която може да бъде продължена: тъй като тук за обособяване на зелени зони и паркинги все още въобще не може да се говори, майките разчитат на детските площадки, изградени в самите жилищни комплекси. Които, разбира се, са далеч от представата за зелен парк, в който и те самите могат да се разходят и да поиграят с децата си.

Що се отнася до паркингите, колкото и добросъвестно строителите на новите жилищни комплекси да осигуряват паркоместа за всеки апартамент, нали се сещате, че всъщност всеки апартамент има поне 2 коли? Как иначе майките да гледат нормално децата си? Така че паркоместата няма как да стигат без адекватна регулация на застрояването и обособяване на паркинги.

Най-абсурдния проблем обаче Илиян Велков чу от хората, живеещи в новопостроените комплекси „Южни къщи“. Според ТСУ при район "Южен" административният адрес на живеещите тук не е улица, а местност - „Местност Остромила-4", но никъде по никакъв начин това не е отбелязано. Няма нито една указателна табела, удостоверяваща по някакъв начин съществуването на такъв адрес в Пловдив! Нещо повече – няма табели дори на ул. „Остромила“, да не говорим за улицата, която води до „Южни къщи“ 1 и 2, и която никой не знае как се казва. Най-вероятно няма име. А там живеят вече повече от 200 семейства!

„Някаква своеобразна анонимност тегне над нашите комплекси. Обгърнати сме с тайнственост и загадъчност! Направо сме си загадка – и за таксиметровите шофьори, и за гостите ни от други градове, даже за приятелите ни от Пловдив“, опита да се пошегува пловдивчанин, жител на „Южни къщи“ 1.

Кандидатът за кмет на район „Южен” Илиян Велков има конкретни идеи за разрешаването на проблемите, тегнещи над хората в Остромила. Подкрепете го с номер 49 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!