С 3 гласа "за" и 2 "въздържал се" Съветът за електронни медии откри процедура по предсрочното освобождаване на директора на Българското национално радио Светослав Костов. Съдбата му обаче ще се реши с гласуване чак след седмица. Тогава отново ще трябват минимум 3 гласа на членове на медийния регулатор, за да бъде предсрочно отстранен, или пък да остане начело на националното радио, съобщи "Дарик".

Според въздържалите се членове на СЕМ гласуването е прибързано и няма законово основание на този етап Костов да бъде освобождаван предсрочно. Според председателката София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова обаче е налице нарушение на чл. 10 от Закона за радио и телевизия и отговорността за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за пет часа на 13 септември трябва да понесе генералният директор.

По думите на Бетина Жотева, която се въздържа, трябва да се изчакат резултатите от прокурорската проверка. Тя уточни, че Костов не може да остане директор, а СЕМ трябва да избере изпълняващ длъжността. "Това не означава, че г-н Костов няма да обжалва и да не даде СЕМ в съда", коментира тя след гласуването.

Пред СЕМ Жотева се обоснова, че съветът няма достатъчно законови основания да отстранява предсрочно Костов.

"Аз ще се въздържа, разделението е голямо, обстановката в радиото е много тежка. Няма да броим колко са "за" и колко "против" ръководството. Ии в двата случая - Светослав Костов да остане или да се махне, положението е на предела. И на мен ми трябва още малко информация, защото смятам, че ни липсват достатъчно законови основания, поне на този етап", мотивира се членът на СЕМ.

Тя напомни, че медийният регулатор сам е поискал прокурорска проверка и би следвало да я изчака и да се запознае с резултатите от нея. "Бих искала да узная какво са открили те, информацията, която получихме, е много разнопосочна. Тя е категорична, че би било емоционално СЕМ да застава на едната или на другата позиция, която да приеме за меродавна, без да има достатъчно информация. Засега смятам, че нямаме достатъчно законови основания", отсече Жотева.

На обратното мнение бяха представителката на президентската институция Ивелина Димитрова, Розита Еленова и председателката на СЕМ София Владимирова.

"Отговорността я носи генералният директор", смята Владимирова, която е убедена, че със спирането на сигнала на "Хоризонт" на 13 септември е нарушен чл. 10 от медийния закон. Тя отрече да е оказан натиск върху нея и СЕМ да отстранят предсрочно Светослав Костов.

СЕМ предостави също така петдневен срок на Светослав Костов да изложи своите мотиви и съображения по казуса. Едва след това ще се проведе вотът за това дали Костов ще остане, или не генерален директор на БНР.