„Българите в бужбина веднага да се прибират в България“. Това обяви след извънредното заседание на МС шефът на Кризисния щаб ген. Мутафчийски.

„Към момента България е една от страните, които е с най-малко случаи на заразени“, допълни от своя страна главният санитаренинспектор на страната д-р Ангел Кунчев.

„Взехме решение утре да предложим на Народното събрание да се обяви извънредно положение на територията на републиката, като основните ограничения са свързени с ограничения на пътуването. Това заяви преди минути на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

Борисов предрече проблем с погребенията заради коронавируса

„Ние имаме нужда да ограничим пътуването на български граждани до страните с голямо разпространение на вируса, както и от тези страни. Има необходимост от много по-строго спазване на карантината. Тук ще е необходими глоби спиране на социални плащания на лица, които не спазват карантината. Спиране на заведения, където има ступване на много хора.

Трябва да следваме финия баланс на правата на гражданите и да ограничим разпространението. Това не означава спиране на стопанския стокооборот, нито ограничение на граждански права. Единствено правото на свобовно движение и то по очевидни причини. Не можем да допуснем заразени хора своеволно да нарушават режима. Няма място за паника“, каза Дончев.

България обявява извънредно положение! Ето ги мерките на правителството!