Малко повече от два месеца след приемането на окончателните промени в Закона за шума в околната среда, довели до увеличение на времето, в което заведения и други бизнеси трябва да пазят тишина, от ДПС вече са внесли предложения това да отпадне. Поправките на партията са внесени в парламента миналата седмица и на практика връщат стария режим.

Зам.-председателят на правната комисия в парламента Хамид Хамид е основният вносител на текстовет. От ДПС посочват, че "целта е създаване на здравословни условия на живот на гражданите и опазването на околната среда, като не се вреди на бизнеса и в частност на туристическия бранш", съобщава "Капитал". Все още не се знае дали предложенията ще съберат достатъчно подкрепа в парламента.

ДПС настоява да се върне "старият режим" в закона, който беше основна битка на лидера на НФСБ Валери Симеонов, докато беше вицепремиер. Това означава, че ще бъде забранен шумът между 23 и 7 сутринта, а изрична забрана за тишина между 14 и 16 часа няма да има. Предлагат се и по-ниски глоби, като таванът да е 10 хил. лв.