Дойде време да си преговорим Глава девета от действащата Конституция на Република България. За да се стигне до Велико Народно събрание, са необходими няколко съществени неща, припомня преподавателят по конституционно право от ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Христо Паунов. 

1. Да се внесе проект за чисто нова Конституция - правото за това имат най-малко една втора от народните представители (тоест минимум 120 депутати) или президентът.

2. Съгласно чл. 159, ал. 2 от КРБ, проектът за нова Конституция се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му. Това означава, че ще почакаме доста, докато действащото НС реши да разгледа проекта, което пък означава, че правителството през това време ще продължава да си работи спокойно.

3. Народното събрание трябва да вземе решение (след като "разгледа" в посочения в т.2 срок проекта на нова Конституция) да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители (тоест необходими са най-малко 160 гласа).

4. И накрая - президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.
Хипотетично, ако на 17.08.2020 г. (понеделник) бъде внесен проект за нова Конституция (тоест минимум 120 депутати, които сега са в отпуск, бъдат намерени и се подпишат под документа) и следваме минималните конституционни срокове, избори за ВНС могат да се проведат най-рано на 17.01.2021 г.

И още - в условията на действащо ВНС, което съгласно КРБ, решава само тези въпроси, за които е избрано (в случая - приема нова Конституция).

"Нищо не пречи и на президента да внесе проект за нова Конституция", твръди още юристът доц. Паунов. 

Борисов в изявление: Предлагаме нова конституция и Велико Народно събрание

Президентът Румен Радев с извънредно обръщение ВИДЕО