Резултатът ясно показва волята на ЕП, огромно мнозинство. Налага се една теза, че приемането в Шенген по суша е в неопределено време, Членството в Шенген има ясни критерии, които България е изпълнила през 2011 г. Най-важното за страната ни е влизането в Шенген по суша. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването "Плюс Минус" по Нова тв.

Припомняме, че по-рано днес с огромно мнозинство Европейският парламент одобри доклада на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев и заяви волята на евродепутатите за приемане на България и Румъния в Шенген с всички граници

"Всеки път когато румънци и българи отиват на шенгенска граница се чувстват като втора ръка хора. В момента имаме актуални позиции на ЕП днес и на ЕК, че страните ни трябва да влязат по всички граници сега" каза още Станишев.

"Ние като общество и държава приемаме ли към нас двоен стандарт. Прилагат се двойни стандарти. Законът на ЕС казва, че трябва да влезнем. Всички германски социалдемократи гласуваха "за"", каза още той.

"Следващата година е решаваща. Днес Европа се подкопава и атакува от две посоки - крайните националисти и десните от ЕНП. Хората се чувстват несигурни, доходите им не достигат. Основното послание на нашата кампания ще бъде социална Европа", добави Станишев.