Избори, апартаменти, половинчатост, но и развръзка за някои процеси, които се развиват с години, а сега са изведени до нов етап - така изглежда 2019 г. през погледа на анализаторите Първан Симеонов, Димитър Ганев и Даниел Смилов.

Директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов обобщава изминалата година с думите "най-накрая".

Последните години от 2015 г. насам са като "пакет" - развиват се много процеси, а 2019 г. ги изведе до нов етап, някои доведе и до кулминация, коментира той.

Някои неща се случиха "най-накрая" - премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп, отстрани Цветан Цветанов, започна се работа по тръбопроводите на Балканите, Слави Трифонов се обозначи с партия след толкова време на очакване, Мая Манолова влезе в нова политическа роля, дава пример Симеонов.

Сред основните събития анализаторът посочи и местните избори, и изборът на главен прокурор.

Една от най-важните тенденции през 2019 г. според него е, че се е потвърдило по-доброто масово възприятие за икономиката и личните финанси. Икономическата стабилизация на страната, настъпила в последните години, макар и бавно, се усеща от хората.
"Това не означава, че те са станали много големи оптимисти или много позитивно оценяват икономиката и личните си финанси, а че ги оценяват по-малко негативно отпреди", уточнява Симеонов пред БТА.

В България, естествено, все още има голяма регионална бедност, големи социални разлики, но ситуацията е малко по-добре в сравнение с преди, хората имат едно наум, че имат какво да губят и затова вече не искат толкова радикални, резки промени, посочва той и дава пример, че на последните избори са спечелили тези, които предлагат промяна, но изглеждат разумно и не плашат хората, а най-революционните призиви не са успели да грабнат сърцата на избирателите. Политиката постепенно става малко "по-скучна" и това всъщност според мен е нормализация, смята политологът.

Затова и според него пак има търсене на нещо ново, но не за крайни радикали, а за млади хора, усмихнати и енергични, нови модели, нови формули. Разбира се, търсенето на нещо ново отдавна не е нещо ново в българската политика, шегува се той.
Според него например президентът Румен Радев има нова амбиция, ново самочувствие, нова увереност. Дотук стигна постепенно, с много рискове, но се справи и е на нов етап, като запази най-ценния си ресурс - общественото доверие, коментира анализаторът.

Бойко Борисов също е с нова увереност. Той се движеше плавно, победи на изборите, и то без Цветанов, въпреки всички скандали, започна да предприема проактивни действия, отбелязва анализаторът.

БСП, според него, пък достигат до етап на равносметка. През последните години те стигнаха един таван - интензивна опозиция са, но се вижда, че има граница, от която не може да се продължи. Причината е, че трябва да се влезе в следващия етап - доказал си на хората, че си добра опозиция, трябва да докажеш, че можеш да бъдеш и добър управленец, смята Симеонов.

При Патриотите също един дълъг процес е намерил развръзка - бавно и постепенно е настъпило вътрешно пребалансиране, а ВМРО е станала основна формация там.

Политологът Даниел Смилов пък определя годината с думите "почти" и "донякъде" и коментира, че големите цели на страната са останали неизпълнени.

"Продължаваме да регистрираме растеж, но с темпове, които ни закотвят трайно на последното място в ЕС като стандарт на живот и бедност. Страната има нужда от ускорено догонващо развитие спрямо държавите от ЕС, а 2019 г. не даде отговор на въпроса как то може да се постигне", смята той. Мнението му е, че и в най-важните събития на годината е имало половинчатост.
"На два пъти изборите потвърдиха политическото статукво и разпределението на силите, но не напълно. Хората с неохота гласуват за това статукво и се оглеждат за нови играчи. Няколко такива почти успяха да се наложат - "Демократична България", Борис Бонев в София и Слави Трифонов в социологическите сондажи. Мая Манолова почти стана кмет на София, а Румен Радев наполовина се заяви като антикорупционна алтернатива на ГЕРБ, и БСП го последва наполовина", мотивира се политологът. По думите му цялата тази половинчатост може да бъде четена като полустабилност.

Политическата половинчатост води със себе си и икономическа неопределеност - почти осигурихме инвестиция от "Фолксваген", почти намерихме стратегически инвеститори за АЕЦ "Белене", наполовина построихме турско-руския поток и уж започнахме да строим сериозно интерконектора с Гърция, купихме и половин ескадрила самолети за ВВС, казва той.

За Димитър Ганев от "Тренд" ключовите думи за 2019 г. са "избори" и "апартаменти".

"Вотът за европейски парламент и местна власт трасираха цялата година, а имотният скандал пък от своя страна доведе до ключови промени, особено за управляващата партия", посочва Ганев и отбелязва, че ГЕРБ без Цветан Цветанов е нов етап за формацията.

Първите промени за партията вследствие на оставката на втория в ГЕРБ дойдоха още преди местните избори - смяна на някои кадри по места, а вероятно това ще е само началото на една по-сериозна реформа в ГЕРБ, казва анализаторът.

Освен изборите и "Апартаментгейт", на хората според социологическите проучвания са направили впечатление проблемите с африканската чума, посещението на папата в България и пробивът в НАП.

Ганев констатира, че във всяка от основните партии тази година са се наблюдавали процеси, които ще имат по-трайни ефекти. За ГЕРБ сравнението между местните избори през 2015 и 2019 г. отчита интересна промяна. През октомври партията регистрира ерозия като гласове в абсолютни стойности в областните градове, но в същото време има повече спечелени общини като брой в сравнение с преди 4 години, посочва политологът и отбелязва, че очевидно ГЕРБ изменя профила си от партия, която е имала като най-сериозна опора електората в областните градове към по-силна подкрепа в по-малки общини.

ДПС навлиза в нови полета - на социално маргинализирани общности, с което успява донякъде да компенсира миграционния поток на български турци към Западна Европа, коментира анализаторът.

Изборите през тази година са затвърдили тенденцията при БСП, отчетена и при предишни години - покачва своите резултати в сравнение с предишни избори, но продължава да не се възприема за автентична алтернатива на сегашното управление.

През 2019 г. Обединените патриоти станаха "разединени" патриоти, като явно ВМРО се очертава като основен електорален наследник на патриотичното пространство, докато "Атака" и НФСБ се намират в, меко казано, трудна ситуация, отбелязва Димитър Ганев.

"Според него международната ситуация издава повече несигурност. В икономически план, като дръпнем чертата, ситуацията, изглежда по-добра за България, не се сбъднаха мрачните прогнози за нова икономическа криза през 2019 г. ", отбелязва анализаторът.

Той обаче предупреждава, че това не трябва да ни успокоява. Наблюдаваме негативни тенденции в големи европейски икономики, "Brexit" продължава да е заплаха, както и търговската война между САЩ и Китай.

"Струва ми се, че се намираме в края на положителния икономически цикъл и тепърва натрупаните проблеми в еврозоната ще започнат да се отразяват и на българската икономика", смята Димитър Ганев.

За него общото усещане у обществото от изминалата година може да се обобщи с "умерен прогрес почти в рамките на закона". Песимистите през последните години намаляват с умерени темпове.

"Бъдещето е отворено и България все пак е свободна страна, в която с разум и уважение един към друг можем да постигнем успехи", смята Даниел Смилов.