Ръководството на БСП не е знаело до последно за напускането на шестимата народни представители. Изненадана от хода на отцепилите се депутати е била и самата Корнелия Нинова.

На заседание на парламентарната група снощи соцлидерката призовала всички присъстващи: "Ако има още някой, който ще напуска, да си подаде заявлението до довечера", съобщива "Дарик".

Червено роене: 6 депутати напуснаха Корнелия и БСП

И добавила, че иска само онези, които нямат такива планове, да застанат до нея днес пред медиите в парламента за изявлението, за да демонстрират единство.

Никой от червените депутати не се обадил, че ще се отцепва, въпреки слуха, че шестимата, начело с Янков и Жаблянов, са само първата вълна от напускащи соцгрупата.

Междувременно вече започнаха да валят оставки от партията и органите й по места. Един от първите напуснали е общинският лидер на БСП в Павел баня Атанас Пъдев, бивш депутат и до конгреса - член на Националния съвет.

Пъдев хвърли партийния билет и освободи лидерския пост в общинската организация на партията. Като причина той посочи "тоталното разминаване с водената от ръководството политика на конфронтация и популизъм във всичките му измерения, арогантно отношение и незачитане на различното мнение".

Подкрепящите соцлидерката пък потриват ръце от факта, че съотношението в новия Национален съвет е 80 към 20 в полза на Нинова и в ущърб на нейните опоненти в партията.

Според сметките на поддръжниците на соцлидерката вътрешната опозиция разполага с не повече от 32 социалисти в състава на новия пленум. Следващата неделя ще се проведе и първият пленум на БСП, вече в новия състав. Той трябва да избере и бъдещето „зпълнително бюро по предложение на Нинова.