Предложението бе подкрепено от 116 народни представители, 6 гласуваха „против“, а 25 се въздържаха

Парламентът одобри на първо четене спешните промени, които управляващите предложиха в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщава БГНЕС. Предложението бе подкрепено от 116 народни представители, 6 гласуваха „против“, а 25 се въздържаха. Законодателната инициатива бе на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.

 

Повод за промените стана тълкувателно решение на Върховния касационен съд. В него се посочва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Към момента те са на обща стойност над 22 млн. лв. по около 20 дела.

 

Промяната бе гласувана почти без дебат в пленарна зала, а единственото изказване бе на депутата Хамид Хамид от ДПС. „Някой промени правилата на футболния мач, след като той беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най-положителният доклад от много време насам. Може да сте сигурни, че огромната заслуга за това е на работата и дейността на КПКОНПИ. Сега, с този законопроект, вносителят предлага да възстановим правилата“, заяви той. Призовавайки народните представители да подкрепят промените Хамид подчерта, че те са „подобаващ отговор“ на опитите да се променя българското законодателство отвън.