Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на извънреден брифинг, след като по-рано днес от левицата настояха да видят договора, според който бе обявено, че строителството на магистрала „Хемус” ще може да се извършва и без обществена поръчка.
 

Днес Елена Йончева отново намеси името на Гинка Върбакова, чиято компания „Инерком” се гласи да купи дяловете на ЧЕЗ в България. Според червената депутатка неин бивш съдружник бил шефът на „Автомагистрали” ЕАД Стоян Беличев.

Аврамова отвърна на тези твърдения и обяви, че се създават фалшиви новини.

„Изключително неприятно е да се правят фалшиви новини и да се пускат в общественото пространство. Изключително натоварена е работата в МРРБ, както и на неговите подразделения. БСП се опитват да атакуват точно там, където има важни решения, взети от държавата, каквото е строителството на АМ „Хемус“.

Там, където има добри решения, точно там атакува опозицията. Вероятно това ѝ е работата, но не трябва да го прави с фалшиви внушения“, заяви министър Аврамова и явно успокои БСП, като обяви, че ще им бъде пратен договора на АПИ с „Автомагистрали”, както и на Агенцията за обществените поръчки.

Петя Аврамова обяви и че все още няма избор за нов шеф на Агенция „Пътна инфраструктура”, след като премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на Светослав Глосов заради проблемите с въвеждането на електронната винетка.

„Обсъждаме различни варианти за членове на УС на АПИ. Търсим най-добрия вариант – добър експерт, но няма още готово решение по назначаването на две свободни места“, заяви министър Аврамова.

В тази връзка заяви, че имало множество такива експерти, като се пошегува и че в БСП има такива.

„Цяла листа са, има една неправителствена организация, които са активни. В последно време и БСП са активни пътни експерти. Така че имаме голям избор, няма да ни е трудно.

Извън кръга на шегата, търсим добри експерти, които да влязат в УС на АПИ. Не сме си поставили срок, но това е една от най-важните задачи, които сме си поставили в момента“, обясни Аврамова.