Здравният министър проф. Костадин Ангелов настоя пред депутатите, че е невъзможо да се направи план за коронавируса по подобие на плана за пандемичния грип.

"Не знам за какъв реалистичен план говорим за COVID и за каква респираторна инфекция говорим. Държа да подчертая дебело, че грип и COVID- 19 са две абсолютно различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си", посочи той по време на изслушването му в Народното събрание.

Ангелов поясни, че лечение за коронавируса няма.

"Ваксина за грип има, ваксина за COVID- 19 няма. В момента в България грип няма. Грипът ще дойде през ноември", отсече той.

По рано днес, по време на брифинга на Националния оперативен щаб, министърът посочи, че България навлиза в доста сериозна фаза на епидемията.

Има починали по-млади пациенти – мъж на 50 години, мъж на 47 години, за когото няма данни за придружаващи заболявания, както и жена на 46 г.

Петте области с най-много хоспитализации – София - 425 души, Пловдив – 208, трети Благоевград – 197 – Бургас с 97.

"Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, голяма част за заразени, някои са и в реанимация.

Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечените заведения работят 14 часа, 7 дни в седмицата. За всички, които имат нужда от тях, за всички нас", посочи министърът.

"Трябва да спазваме мерките, за да намалим хората, които ще се заразят с този вирус", призова за сетен път проф. Ангелов.

НОЩ отсече: Най-големият проблем - лекарите: Изморени, заразени, в реанимация