БСП реши да подкрепи кандидатурата на вече бившия омбудсман Мая Манолова за столичен кмет. Калоян Паргов пък застава на чело на листата за общинските съветници на БСП. Депутатът е лидер на левицата в столицата.

За кандидатурата на Манолова са гласували 142 делегати, от общо 144, 2-ма са се въздържали. Кандидатурата на Паргов е подкрепена единодушно.

"Днес сме решили. Няма начин това решение да бъде променено. Трябва да намерим общите политики и вярвам, че с Манолова се движим в една посока. Имаме единодушие по отношение на местните данъци и такси те да не се увеличават. Почистването на града да се извършва от общинско дружество“, коментира лидерката на левицата Корнелия Нинова.

Решението беше взето по време на Градската конференция на БСП-София. Номинирани бяха още и депутатите Георги Свиленски, Петър Кънев, проф. Иво Христов, както и архитектите Здравец Хайтов и Борислав Борисов, които да станат част от местната управа.

По-рано днес Паргов заяви: "Убеден съм, че никой в тази зала няма съмнение, че единствената възможност, чрез която можем да нанесем този решаващ удар на ГЕРБ в София, е Мая Манолова, пишат от БГНЕС.

В действителност редица анализатори посочват, че основната борба за кметския стол в столицата ще бъде между кандидатът на ГЕРБ - Йорданка Фандъкова и бившият омбудсман Мая Манолова.

“Манолова има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са ни подкрепяли", обърна се председателят на БСП – София към делегатите.