БСП призова правителството да спре с импровизациите във външната политика на България.

Позицията на партията изрази народният представител от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин пред журналисти, след като вчера МВнР излезе с изненадващо остра позиция срещу проява, организирана на 9 септември от посолството на Русия в София, а именно "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", обявиха от Външно.

Днес обаче от БСП призоваха да се води една балансирана политика и да не се прави отстъпление от националните приоритети на България.

"Неочаквано ненужната, бихме казали агресивната позиция на Министерство на външните работи във връзка с една инициатива на посолството на Руската федерация. Министерството на Външните работи чрез тази позиция всъщност постави под въпрос, да не кажем, че отрича ролята на Русия в победата над нацизма във Втората световна война. Съчетано с факта, че нито правителството, нито Министерство на външните работи по някакъв начин си направиха труда да отбележат началото на Втората световна война преди три дни, ни кара да си задаваме определени въпроси. В каква насока на политиката се води и това не означава ли по някакъв начин оправдаване на престъпленията на нацизма?", попита Вигенин.

Той заяви, че това изявление на Външното министерство е в противоречие с друг приоритет на България, демонстриран в предшините месеци и от правителството, по отношение на нормализирането на отношения с Руската федерация. Според него това може да доведе до усложняване на реализацията на големите енергийни проекти.

Кристиан Вигенин определи изказването на премиера Бойко Борисов от Берлин за Шенген като непремерено.

"България има нужда от присъединяването в Шенген. Искам да кажа на стотиците хиляди български граждани, които висяха на опашки по българо-гръцката граница през това лято, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка на границата между България и Гърция. Това само по себе си е основание да считаме, че подобни изявления на Борисов, а чрез него и на българското правителство са в противоречие на интересите на българските граждани", настоя левият депутат.