Социалистите в България проведоха първия в историята си пряк избор за лидер на БСП.

Според червената ЦИК ключовият въпрос за легитимността на вота е решен, след като около 15 часа вчера избирателната активност е прехвърлила необходимите 50%.

От изборната комисия съобщиха пред БНТ, че досегашният председател Корнелия Нинова печели изборите с над 80% подкрепа. Официалният резултат ще бъде оповестен обаче днес.

Изборният ден потвърди прогнозите за множество нарушения. Освен жалбите за предварително попълнени протоколи, преместени мобилни секции, разполагане на брошури и още редица манипулации, сянка на съмнение върху достоверността на резултатите хвърли аудиозапис от район Красно село, който свидетелства за умишлено нарушаване на правилата.

През деня са разгледани около 50 жалби на застъпници на повечето от кандидатите, заяви Румяна Сидерова - зам.-председател на комисията, която следеше за изрядността на вота.

Изборният ден започна в 7 часа, а кандидатите първоначално бяха петима. Георги Тодоров се оттегли от участие в изборите, а Красимир Янков и Валери Жаблянов призоваха за бойкот на вота.

От петимата, чиито имена бяха изписани в бюлетините, гласуваха само Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Досегашният ръководител на партията даде вота си в СИК 1 на район "Оборище", а бившият й заместник - в клуба на социалистите в Нови Искър.

Гласове в надпреварата се зачитат и за другите двама кандидати - Валери Жаблянов и Красимир Янков, но самите те превърнаха участието си във фиктивно, след като призоваха своите поддръжници да не участват в избора.

Целта им е резултатите да бъдат обявени за невалидни и така да се спре опороченият от съмнение за фалшификации опит за пряк избор на председател. Подобни мотиви посочи и друг кандидат, който се оттегли - Георги Тодоров.

Столетницата пред първия си пряк избор за лидер: Кой ще я оглави?