„Ако човек иска да работи, дори и да е във фургон, пак ще си върши работата”. Това казва първият и единствен кмет, ръководил село от фургон.

Само на няколко километра от Шумен в село Благово за първи път преди 4 години са имали право да избират управник. На последните избори обаче се е оказало, че селото е прекалено малко, за да има избори. Въпреки това – единственият им кмет продължава да се грижи за хората, макар и от фургон.

Тодор Илиев ръководи село Благово от фургон. Самият управник не обича да стои на едно място. Затова и след като се пенсионирал от военна полиция, решава да поеме грижата за родното си село. Застава начело на Благово преди 4 години, когато за пръв път благовчани са имали право да пуснат бюлетина, предава Нова тв.

„Никога не е имало кметство в това село. Винаги е било към Илия Блъсково, кметът на Илия Блъсково е управлявал двете села. Винаги сме били с Илия Блъсково едно село, една фурна, едно ТКЗС. И така до предните избори. През 2015 година ме посрещнаха тук, на площада – нямаше къде. В читалището има стая, която я ползваме за библиотека. Първата зима там изкарах”, каза Тодор Илиев.

След това – получава фургон, в който да се настани кметството. А като за пръв кмет от селото му подаряват черешово топче.

„Това село беше забравено от много институции, а той за един мандат направи това, което за години не беше правено. Затова сега, като ни лишиха от избори, имаше движение – да си го назначат макар и за кметски наместник – да знаем какъв човек е, да знаем на кого да се сърдим и да се караме”, разказва Стоян Георгиев.

"През зимата като падне снега хората не могат да си купят хляб и се налага да се чисти пред вратите им, по улиците. Налага се сам да кося. косачката е лично моя. Имах служебна, която се повреди. Принидух се и си купих моя - с нея върша служебната работа", заяви още Тодор Илиев.